Tidens ideologi

Läser att en studie som gjorts på 14 000 fransoser kommit fram till att en person som har pensionerats i snitt upplever sig vara 8-10 år yngre hälsomässigt än en person som fortsätter att arbeta. Hur ska jag då tolka det som verkar vara allmän sanning nu förtiden: att vi ska jobba mer och längre än vi gör idag. Som att samhällets institutioner vill att vi ska må sämre? Känna oss 8-10 år äldre än vi har möjlighet till?

 

Makten över vår tid är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. I många hundra år har mänskligheten utvecklat teknik som ska eliminera onödiga sysselsättningar. Arbete som en robot kan utföra finns det ingen anledning att slösa människoliv på. (Ja det är slöseri med människors liv att låta dem utföra meningslösa jobb!) Tekniken har gjort det möjligt för oss att ägna tiden åt annat. Vi kan ägna oss åt att strosa i skogen, umgås med familjen eller vännerna, skriva teaterpjäser, göra revolution. Makten över din tid återgår till dess rättmätiga ägare. Till dig själv.

 

Jag antar att det är just det som är problemet och anledningen till att vi nu måste finna oss i att gå i pension senare i livet och jobba mer: De som idag besitter makten över vår tid har inte lust att lämna tillbaks den. För då kanske det börjar hända saker. Som exempel kan det hända sig att människor får tid att läsa forskningsresultat om att pensionärer mår bra och då kräva att få gå i pension tidigare och då få ännu mera makt över sin egen tid. Och hur skulle det se ut?

 

/Alexander


Kommentarer
Postat av: Mats

Ja, hur skulle det se ut? Då skulle man kanske få för sig att de försöker sticka ut från mängden...



Lästips till alla som är intresserade av tid: Michael Endes "Momo - eller kampen om tiden". Bedårande och tankeväckande.

2009-11-16 @ 12:43:27
URL: http://entankeiveckan.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Så jävla rätt, Alex! Dock inte så lite svindlande.

2009-11-19 @ 12:02:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0