Slopa arvsrätten!

 

Jag bevittnade dramatik och humor av yttersta klass i veckan. Detta då Spexet Krexet hade premiär i torsdags. Ni som inte sett föreställningen, gå genast in och boka en biljett här! Det kan mycket väl vara det bästa spexet som någonsin har gjorts, vad vet jag. Njutbara tre timmar i teatermörket är det i alla fall! Spexet handlar om arvet efter Ingmar Bergman och alla komplikationer som uppstår och där bollar jag över till veckans tanke.

 

I samhället finns en mängd principer som verkar ligga bortom rättvisans räckhåll. Tillexempel har vi monarki i Sverige, något som kan tyckas vara hopplöst odemokratiskt och förlegat. Även om monarkin kan sägas vara bevarad av demokratiska beslut, eller snarare frånvaron av ett beslut att avskaffa monarkin, finns det ju ingen rättvisa i att tronen ärvs. Monarkins popularitet verkar dock inte minska och vi får fortsätta att dras med rubriker om hur Madelene fuskar sig in på Stockholms Universitet och hur många fortkörningsböter kungen lyckats tillskansa sig.

 

En liknande princip som verkar orubblig är arvsrätten. Det finns väl inget rättvist i att vissa människor kan leva sitt liv på ärvda pengar? Medan andra inte får ett öre då de råkade vara födda i en annan familj. Har barnen till förmögna människor gjort något särskiljt för att förtjäna en rejäl bonus när föräldrarna trillar av pinn? Jag skulle säga att det är mäkta orättvist och till och med destruktivt att låta människor leva på andras arbete på detta sätt. Här får jag medhåll av Alfred Nobel. Han instiftade som bekant en stiftelse för forskningen och gjorde sina barn i princip arvslösa. Gott föredöme!

 

För arvspengarna skulle vi säkert kunna underlätta för de personer som förtjänar att underlättas för, istället för de som råkar födas med ”rätt” föräldrar. Pengarna kommer samhället till gagn, där är Nobel ett mycket konkret exempel.

 

När det kommer till arv av minnesvärden, som tillexempel ett sommarhus, skulle det kunna lösas med att de anhöriga får köpa huset till typ 80 % av marknadsvärdet. Ett kul sätt att arrangera en bouppteckning på är att låta den göras av ett återvinningsföretag som är specialiserade så att de även säljer varorna som har värde. Olika företag får i konkurens bjuda över varandra för ett dödsbo och så skapas en marknad för begagnade möbler som annars skulle stå och skräpa på någon arvinges vind.

 

Hur arvet efter Bergman fördelas är en spännande saga väl värd att se (www.krexet.se) och kanske det största argumentet mot att avskaffa arvsrätten!

 

/Alexander


Kommentarer
Postat av: Frasse

Oj då, jag som trodde ni verkligen skulle tänka till när ni nu bara bloggar en gång i veckan. Tänker ni väldigt lite innan ni skriver eller vill ni bara provocera lite? Det är väl ändå helt i sin demokratiska ordning att en förälder har rätt att lämna sin egendom till sina barn, istället för dina? Sen visst, kungahuset är odemokratiskt och det är i sin ordning att lägga ner det, men kopplingen till arvsrätt verkar bara bottna i avundsjuka. Gör om, gör rätt.

2010-04-26 @ 21:47:29
Postat av: Elias Lindqvist

Vafalls!?



Lust att klargöra om det där inlägget bara var för att provocera eller om (t.ex.) tanken med att man ska få köpa sitt arv till 80% av marknadsvärdet var menat på allvar? Lägger inga aspekter på det du skrivit men tonen i ditt inlägg, samt referenser till spex, lämnar utrymme för tvivel på hur seriöst det är menat.



Hej hopp.

2010-04-27 @ 12:40:51
Postat av: Hanna

Nog för att kvalitet på inläggen aldrig har varit den här bloggens starka sida, men det här var nog bottennappet. Om jag skulle dö rik så skulle jag se det som en inskränkning i mina demokratiska rättigheter om någon tog det jag tjänat ihop genom hårt slit från mina barn och ev barnbarn, dom som jag älskar mest. Och gör jag det inte har jag ju ändå haft den fria viljan att omfördela genom testamente. Att ta från de rika och ge till de fattiga ringar tämligen illa här och som ovanstående Frasse redan reflekterat över endast ett uttalande av avundsjuka. Kunde ha varit en fin tanke om det inte vore för att det är ett övergrepp från död människas vilja. Kan du ju lika gärna ta pengar och egendom på en gång genom 100% skatt. Men men du betalar säkert en slant för fotot på din döda och älskade mormor...

2010-04-27 @ 22:43:08
Postat av: Mats

Ah, den fina Robin Hood/Karl-Bertil Jonsson-drömmen. Drömmer vi den inte alla någon gång?



Eftersom de allra flesta människor innerst inne, trots en fignerad sjyssthet i både tal och handling, är själviska, ogina sällar, så ter det sig rätt osannolikt att arvsrätten försvinner. Av kommentarerna att döma ni alla, Frasse, Elias och Hanna, tämligen måna om att inte sätta någon annan än er själva och era närmaste i första rummet. Men vem är jag att klandra? När det kommer till kritan vill jag nog också bestämma själv vem som ska få ärva mina eventuella tillgångar.



Det är däremot intressant att se hur hysteriska många blir så fort någon lägger fram ett alternativ som lutar aldrig så lite åt vänster. Att drömma är aldrig fel, för utan drömmar slutar samhället utvecklas. Världen förändras och det kanske kommer en tid då bristande resurser och/eller ökad solidaritet i samhället banar väg för en sådan idé som Alex presenterar.



Att ta från de rika och ge till de fattiga. Minns hur vackert det lät när ni var små. I lagom mängd och under ordnade former kan det också vara vackert i verkligheten.

2010-05-03 @ 23:50:24
URL: http://entankeiveckan.blogg.se/
Postat av: Hanna

Nu tycker jag Mats tolkar fel, och smörjer Alexander i arslet. Jag är inte upprörd för att det är en vänster åsikt. Jag har massor av sådana (varför jag gillar ditt inlägg om vänsterliberalism). Men jag är faktiskt mer upprörd över att bli stämplad egoistisk och att bli upprörd över vänsteråsikter. Jag vet att jag inte kommer ärva några pengar och inte ett dugg ledsen för det, men jag skulle bli förbannat ledsen över gå miste om saker som har ett enbart personligt värde. Dvs ett värde som bara kan uppmätas av mig och inte existerar för någon annan. Jag skulle också bli förbannat ledsen över om mina framtida ungar inte kommer få det jag sparat ihop under min livsstil, för jag vet att jag kommer uppfostra mina barn till att ge till andra är det finaste man kan göra, men det är bara fint om man gör det för att man vill och inte för att man måste eller för att det ser bra ut inför kollegor och grannar att man donerar halva sin lön. För övrigt, vänsteråsikter i alla ära. Men vad jag vet så är det inget socialistiskt samhälle som verkligen fungerat (rätta mig om jag har fel) och varför skulle inte högeråsikter kunna vara en väg till en bättre framtid? Jag är inte höger, men jag blir irriterar när det det i ena stunden i er blogg pratas om att det bara är pajkastning i den riktiga politiken och så ägnar ni åt liknande saker bara för att ni får kritik på inlägg. Åhh booshibooo han är vänster... måste vi gulla lite med honom.



och ja, jag betalar jättegärna den mkt högre skatten som finns i den kommunen jag bor i än vad som är i sthmls kommun.

2010-05-04 @ 13:44:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0