P3 Guld, grabbarnas fest?

”Jenny Wilson, Miss Li, Amanda Jensen, Agnes. Det är inte ni. Det är könsmaktsordningen” läser jag på Gunilla Brodrejs twitter från P3 Gulds gala i tisdags förra veckan, fyra minuter efter att Lars Winnerbäck fått ta emot guldmicken. Det kunde lika gärna stått ”Lars det är inte du. Det är könsmaktsordningen”. En skymf mot Lasse och hans musik, skulle han vara bäst för att vi har en könsmaktsordning? Till och med när ”Miss Li sjunger sin härliga hyllning till den sötaste pojke hon nånsin sett i ’Dancing the whole way home’” är det tydligen inte kärleken som det sjungs om utan låten – som ni hittar texten till här – är tydligen en hyllning till mannen. Gunilla du letar efter fel! Du vill att samhället ska vara ojämställt, då får du något att vara rabiat för! Sen ger hon de senpubertala männen som  tydligen styr Sveriges musikliv en känga och hävdar att under puberteten så ägnar sig män åt varandra och att män i juryn därför röstar på män. Det finns det amerikans forskning på minsann. Nu råkar det vara så att det sker samma sak i valen till bolagsstyrelserna, män röstar på män, är dessa 50+are också senpubertala? Bemöda er inte med att läsa hennes blogg här. Sen sågs Gunilla återigen i förra veckans Debatt där hon bland annat påstod att ”det blir mycket roligare underhållning och rent utsagt långtråkigt med bara killar, det tror jag till och med killarna kan skriva under på.”

 

Under debattprogrammets gång slår det mig att det inte är diskriminering som diskuteras. Det finns ingen av debattörerna som egentligen tycker att det har skett någon diskriminering. Utan problem är att inte lika många kvinnor som män fick pris. Debattörerna vill således ha kvotering i en tävling som ska dela ut fina priser. Det kan ifrågasättas hur tävling i musik ska gå till och hur det kan avgöras vem som skriver bäst musik i Sverige, men nu har vi en tävling och jag lägger mig inte i den debatten. Tanken på att kvotera i en tävling på högsta nivå är inte bara absurd, den ett direkt hugg i foten på alla som kämpar för ett jämställt samhälle. Låt mig förklara varför:

 

Ett förslag som kom upp under Debatt var att nästa års P3 Guld skulle bli en manifestation till kvinnornas ära. Därför skulle endast kvinnliga musiker få vara med. Ponera att det skulle hållas en tävling för enbart tjejer. Jag då skulle årets tjejmetalband koras. Då skulle den bästa sångerskan utses. Då sker en uppdelning efter kön som inte finns idag. Jag tror på separatism i vissa fall. Jag tror att tjejpopkollo kan göra så att tjejer får ett rum att utvecklas utan att behöva utstå killarnas svidande kritik i en känslig ålder, istället för att ge upp kan de bli peppade att nå till en nivå där de kan få respekt ute i den verkliga världen. P3 Guldgalan är inget popkollo, de delat ut några av Sveriges mest prestigefyllda musikpriser.

 

Sen är egentligen biologiska kön ointressanta i det här sammanhanget. Är Timo Raisänen, den lilla taniga programledaren för P3 Guldgalan med tighta byxor och sammetslen röst samma man som Magnus Samuelsson, Sveriges starkaste man som bar upp Timo på scenen under en av prisutdelningarna? I musiken spelar inte muskelmassa och en massa andra grejer som skiljer de biologiska könen åt någon roll. Musikbranschen är mansdominerad och omvittnat tuff för tjejer. De som har tagit sig till toppen spelar däremot i samma liga och på samma villkor, låt det så förbli.

 

För övrig anser jag att den mystiske Damien Adore med flera skakade om riktigt ordentligt med deras framträdande!

 

/Alexander


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0