Sommar och blod

Hej och välkommen till entankeiveckan, kära läsare. Eller kanske mer 2/3 tanke i veckan med tanke på inläggsfrekvensen den senaste tiden. Vi ber om ursäkt och lovar naturligtvis bot och bättring.

Kanske beror det lite förslappade skrivandet på att vi fått sommar i Sverige? Jag tror svenskar i allmänhet, och kanske Stockholmare i synnerhet, är notoriska väderoppertunister. När det är sol släpper man det man har för händerna och njuter medan man kan. Evolutionen har givit oss instinkten att varje vacker sommardag kan vara den sista på sisådär ett år.

Sommaren är för egen del en tid av febrilt kringhattande och planerande. För att kunna maximera RPD-kvoten (Rolighet Per Dag), krävs både diciplin och hårt arbete. Därför är sommaren alltid även lite ångestladdad för undertecknad.

Denna oro över att inte hinna ha så mycket roligt jag vill under de korta sommarmånaderna, att inte maximera njutningen, är ett typiskt exempel på vad som brukar sortera under kategorin lyxproblem. Jepp, så är det, jag vet. När man tänker efter är det väl en lyx i sig att ens kunna vara ute i solen nästan när man vill.

Tyvärr har inte de världspolitiska skeendena lärt sig när vi svenskar vill ha lugn och ro. Oförskämt nog blir vi översjöljda av en massa obehagliga nyheter om Israels blodiga aktion mot "Ship to Gaza" ute på internationellt vatten. - vi som bara vill luta oss tillbaka och njuta av försommaren måste nu läsa, förfasas och absolut Ta Ställning.

Jag anser som så många andra att det var helt och hållet förkastligt av Israel att gå till attack mot den mestadels fredliga konvojen. Stora delar av Sverige skakade av sig sin sommarluddighet och slöt upp bakom Matthias Gardell och de andra som fängslades. Vi tog naturligtvis konvojens parti. Sen inser man trött att det såklart är mycket mer komplicerat än så, att vissa frivilligorganisationer var våldsamma och hade tillhyggen. Givetvis kan inga järnrör i världen motivera att skjuta ihjäl aktivister, men konvojen tappar ju onekligen lite trovärdighet som hade varit bra för att på mer rättslig basis tvåla till staten Israel. Detta tveeggade svärd är också svårt att förhålla sig till när det finns så mycket sol som distraherar.

Allt är så förbannat komplicerat i världen. Det tycks inte finnas någon reaktion som inte föder en motreaktion, ingen våldsspiral som inte kan ta ytterligarre ett vansinnigt varv. Vi som har turen att leva i ett relativt fredligt sammhälle gör rätt att försöka engagera oss så gott vi kan, men det är klart det finns begränsningar. Och det blir ännu värre på sommaren. Kan inte bara alla världens konflikter ta sommarlov så att vi kan få njuta ifred.

/Mats

Veckans Winnerbäck; Lars Winnerbäck – När sommaren kommer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0