Valdebatt, forts.

Mats:
Nu har ju inte socialdemokraterna och deras allierade varit sådär fantastiska på att skapa arbetstillfällen heller. De har inte direkt kunnat tala om för de arbetssökande var de ska springa! Under socialdemokraternas sista år vid makten före 2006 lanserade man stora satsningar på högre utbildning, med tiotusentals nya högskoleplatser. Men varför?

Vad tjänar ett samhälle på att alla är akademiker? Inget. Man får istället en massa överkvalificerade och olyckliga arbetslösa som satsat på en utbildning som inte nödvändigtvis leder till jobb, medan det är arbetsbrist i andra sektorer.

Man kan diskutera varför ett arbetarparti plötsligt vill att alla ska gå en högre utbildning. Det är ju inte så traditionellt socialdemokratiskt. Man anar en stigmatiserad klassfråga i botten av brunnen - alla - även de från traditionella arbetarförhållanden, ska gå en högre utbildning! Men man glömde att någon fortfarande måste göra de där traditionella jobben. Behovet av hantverkare, vårdare, serviceyrken osv är konstant stort. Men socialdemokraterna slog under sin senaste mandatperiod knut på sig själva och sa indirekt att dessa är andra klassens jobb.

Där har Björklund rätt i sin utbildningsfilosofi: Mer lärlingsplatser, gör om utbildningen så att den leder till jobb. Och Maud har rätt i att försöka ta död föreställningen om fina och ofina jobb.

Alliansens filosofi är långsiktig och kan kännas svår att ta till sig för många väljare. Men med en ökad andel arbetande - skattebetalande - medborgare, kommer många av de problem som kan kallas "klassfrågor" att reduceras. Alliansen största utmaning är att få medborgarna att tro på budskapet, och spela enligt en gemensam strategi. Orättvisor kommer alltid finnas i alla samhällsstrukturer, men om man ser förbi pratet om att de trampar på "den lilla människan" så tror jag att alliansens politik på sikt gör det bättre (eller möjligt att få det bättre) för alla.

Kommentarer
Postat av: Sara

Det är definitivt traditionellt socialdemokratiskt att alla ska ha möjlighet till högre utbildning oavsett bakgrund dvs det ska inte vara förbehållet de från akademiska familjer att utbilda sig utöver grundskola/gymnasie.

2010-09-19 @ 18:42:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0