Nytt år, nya omöjligheter

Ett nytt år är här, fullt av löften och förväntningar. Så jag tänkte att det var hög tid att posta ett nytt inlägg på bloggen.

Temat är framtid! Ack, ljuva, förlovade framtid! Vilka löften hålla inte 2011? För att inte tala om 2012 och därpå följande jubelår?

Nja. På nyårsafton i år roade jag mig, kanske en aning smaklöst, med att tippa 2011 som ett riktigt Littorinskt skitår. Mest bara för att vara en motvikt till den allerstädes rådande positivismen vi unga, priviligerade, begåvade, entreprenöriella och fan vet vad människor.

Men när alla smällare var smällda och skumpan uppdrucken tänkte jag att det nog ändå är en rätt så realistisk profetia. Alltså, man vill ju inte vara den som förstör stämningen på det eviga västerländska partyt, men pekade inte ganska många visare 2010 åt helt fel riktning?

Några exempel:
- Nordkorea testar kärnvapen, och skjuter prick på både sydkoreanska båtar och öar, och kommer undan med sin hittepåretorik.
- USA:s yngsta politiska rörelse vrider debatten tillbaka 100 år och för upp Gud, abortförbud och en förmultnad grundlag högst upp på dagordningen för världens viktigaste globala aktör.
- "Europas siste diktator" tycks ha siktet inställt på att även bli ihågkommen som en av de värsta och mest långvariga. Resten av Europa låter det hända.
- Den föredetta diktaturen Ryssland verkar också vara på väg att göra helt om och låta sig styras blint av en machopellejöns med tvivelaktig självdistans.
- Islamofobin i Europa växer. Kaukasofobin i mellanöstern liksaså. Kulturer som borde vara ödesbestämda att sammanföras och blomstra tycks aldrig ha stått längre ifrån varandra.
- Israel gör en stor "Fuck You" till resten av världen och är stora mobbaren sandlådan. Om världen är South Park är Israel Eric Cartman.
- Kina lägger beslag på mer och mer av världens energi och kapital (helt naturligt). Men på bekostnad av förtryck av en sjättedel av Jordens befolkning.
- Och så var det kokainhandel och fullt maffiakrig i Mexiko, en sexistisk skurk vid makten i Italien, jordbävning i Haiti, en tjurig jättebaby till valförlorare i Elfenbenskusten (krig i februari, någon?) osv... listan kan göras längre.
- Kanal 5 börjar sända en realityserie om barn som bråkar och slår varandra när de lämnas helt själva.

Äh, men vi i Sverige har det ju bra. Det har ju Fredrik sagt... Jo, i och för sig. Vi kan under omständigheterna skatta oss lyckliga. Vi tycks ha haft ett ansvarsfullt styre genom finanskriserna, och jag tror Anders Borg när han säger att landets ekonomi är i god form. Så visst får vi det bättre här på hemmaplan. Alla har redan minst en iPhone, och i slutet av året har vi nog alla en iPad var också. Ändå är vi alla lika medvetet alternativa som snubbarna i Stockholmsnatt Lyckan är gjord.

Men hallå, glömmer vi inte att vi i lilla Sverige inte är mer än en liten fjärt, en snorkråka i förhållande till hela världens befolkning. Visst kan, och bör, vi njuta av tillvaron så länge den varar. Men i år går saker och ting åt helvete i världen. Problemen såddes förra året, och i år hämtas skörden in.

Jag är den första som blir glad om jag har fel, och jag inser givetvis samtidigt hur många framstående domedagsprofeter som alla fått ge sig när människan med all sin påhittighet och drivkraft klarat sig ur knipa efter knipa. Men jag har sagt det förut: rent realistiskt så kan ju inte partyt fortsätta för alltid.

Nej, lugn, vi snackar inte Ragnarök och Armageddon här. Bara att 2011 blir ett riktigt jäkla skitår därute i världen. Men ta det bara lugnt så är det snart till ända.

/Mats

Kommentarer
Postat av: VIktor

Det mesta av det du radar upp får ändå anses vara sådant som är mer eller mindre konstant och som inte kommer att förvärras under 2011, även om varje sekund som det pågår är illa. Elfenbenskusten är väl det land där det faktiskt kan tänkas hända något mer dramatiskt.

Samtidigt är det möjligt att bra saker händer också, antingen plötsligt, men mer troligen till följd av en längre tids arbete. Länderna i södra Europa kanske inser att de inte kan leva över sina tillgångar. Irak kanske blir än stabilare. Kinas befolkning kanske får det tillräckligt bra för att börja uppvärdera sin frihet.

En sak är säkert: Så länge som Sverige kan vara ett föredöme på något område så fyller det en funktion att vi visar upp ett samhälle som fungerar. Oavsett vad som visas på Kanal 5 ;)

2011-01-10 @ 23:59:06
URL: http://naturligtvis.blogg.se/
Postat av: Mats

Kanske händer något bra? Eller kanske inte. Det bästa med att vara pessimist är att man inte behöver bli besviken.



Min önskelista för 2011 är:

1) Den gröna revolutionen tar nya tag i Iran. Demokrati och ett icke-religionsbaserat rättssystem införs. Samtidigt störtas en av den politiska världens största clowner.



2) Kina inser att de inte kan fortsätta stötta Nordkorea med bevarat internationellt anseende. Detta leder till folkrepublikens slutliga kollaps och ett återförenande av öriket 2014.



3) Silvio Berlusconi får en hjärtattack under en av sina sexnätter med en 18-åring. Han överlever men omvärderar sin syn på tillvaron totalt. Slutar med politiken, skänker tillbaka halva sin förmögenhet till italienska folket och lägger resten på att bygga upp en mikrolånbank i Indien.

2011-01-14 @ 19:28:23
URL: http://entankeiveckan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0